Відгук на фільм «Ціна правди»

2019-11-28

Зворушлива тема тоталітаризму та відкриття світові правди про Голодомор в Україні знайшли своє відображення в художньому фільмі польської режисери Агнешки Голланд.

Світова прем'єра стрічки відбулася 10 лютого 2019 року в рамках конкурсної програми 69-го Берлінського міжнародного кінофестивалю. Фільм знімали в Польщі, Шотландії, Україні разом з британськими суперзірками Джеймсом Нортоном і Ванессою Кірбі .

Сюжет заснований на подіях 1933року. На початку фільму глядачів вражає сцена зі свиньми, які щось чавкають - і згодом порівнюються з бездіяльними людьми. Далі- сцена, коли головний герой Гарет Джонс прагне переконати своїх колег, що Гітлер становить небезпеку, а всі з нього сміються. Це художня стрічка - роздуми над долею світу і долями окремих людей, які опинилися у надзвичайних умовах .

Оригінальним композиційним стержнем стрічки є дорога, яка поєднує обездолену Україну з багатою Росією. Поїзд мчиться на шаленій швидкості до Москви, вагони якого переповнені зерном, яке примусово відібране від українського народу. Життя на Україні поступово згасало ...

Валлійський журналіст Гарет Джонс вирушив до Радянського Союзу , щоб взяти інтерв'ю в Сталіна, але натомість розслідував щось більше - трагедію Голодомору в Україні, яку радянська влада приховувала .

У Москві він знайомиться із журналісткою Адою Брукс, яка відкриває йому очі на «радянську утопію», що не має спільного з реальністю. Гарет, незважаючи на смертельні погрози, розпочинає своє розслідування. Переховуючись від спецслужб СРСР, він поступово розкриває правду про трагедію українського народу: Голодомор, жорстоку цензуру та масові репресії.

Світ, у якому існують герої стрічки , виглядає сірим і ґротескним (вечірки, розпуста), але й пройнятий правдою тогочасних реалій. Гарету показують розкішне життя в Москві, та журналіст розуміє - усе це фарс. Джонс вирушає до Харкова, нібито подивитись на нові заводи. Те, що він бачить на Харківщині, жахає увесь світ. Гарет Джонс не просто заявив про голод в Україні, а й перший розповів правду, що цей голод - штучний. Проросійська влада звинуватила Джонса у перебільшенні. Це похитнуло його репутацію.

Протягом двогодинного хронометражу фільму кожен з нас був переповнений емоціями, хвилюваннями , що не може безслідно зникнути. Однозначно історію ми повинні знати. Пам'ять про Голодомор живе і досі .

«Ціна правди» - це фільм, який розплющує нам, сучасникам, очі на реальні події 1932-1933 років. Правду, за яку боровся Джонс, ми можемо оцінити аж через 86 років. На жаль, вона вже не врятує від голодної смерті мільйони українців, як мріяв журналіст, але попередженням на майбутнє обов'язково послужить.

Безперечно, необхідно пам'ятати про своє минуле, щоб не допустити помилок у майбутньому. Ми, сучасне покоління, повинні піклуватися про те, щоб Україна більше ніколи не зазнала такого горя. За нами прийдешнє!

Герц Євгенія, учениця 10 класу

Кiлькiсть переглядiв: 231

Коментарi